Övergivet, förfallet och ödsligt…

Människans spår i vår natur fascinerar mig. Särskilt det som av någon anledning blivit övergivet och är i förfall. Dessa magiska ödsliga platser som en gång varit i någon människas vård. Men som plötsligt eller långsamt fallit bort och där denne någon inte längre bryr sig – eller kanske orkar bry sig. Ålderdom, pengar eller egentligen brist på pengar, träta och ovänskap kanske är någon anledning till att platsen alltmer återgår till naturens vård.

Smultronstället, Lindshammar

Smultronstället i Lindshammar var ett värdshus med butik och drivmedelsförsäljning. En av flera anledningar till att Smultronstället stängdes var att regnvatten läckte in i byggnaden, både i restaurangdelen och i elcentralen. Smultronstället i Lindshammar slog igen den 1 oktober år 2003.

 

Kurrebo, Urshult

Före detta Kurrebo idé- och visningsträdgård ligger ett stycke från Urshult på en sluttning vid sjön Åsnen i Tingsryds kommun. Redan tidigt 1900-tal fungerade Kurrebo som en stor fruktodling och har under åren blivit en plats där blommor, träd, buskar och perenner vackert samspelade. År 1963 anlades en blomsterträdgård med bland annat ett stort utbud av rosor. Under många år har man bedrivit provodling och demonstration av fröer och blomsterlökar från Bröderna Nelson.

År 2014 var sista året då verksamhet bedrevs på Kurrebo. I slutet av året därefter var det en auktion på Kurrebo där det mesta av lösöret såldes. År 2016 beslutades att Kurrebo skulle säljas, men år 2018 har fortfarande inte försäljningen ägt rum.

 

Kyrkö mosse, Ryd

Om bilder, fotografi, biodling, honung & annat smått och gott!